Care sunt diferitele tipuri de acnee?

Acneea nu este o afecțiune care se potrivește tuturor. Ea se manifestă în diferite forme, fiecare având caracteristici și cauze unice. Înțelegerea diferitelor tipuri de acnee este esențială pentru un tratament și o gestionare eficiente. Iată o privire cuprinzătoare asupra diferitelor tipuri de acnee cu care se pot confrunta persoanele.

1. Acnee neinflamatorie

Puncte negre (comedoane deschise):
Un amestec de sebum și celule moarte ale pielii astupă un por pentru a provoca puncte negre, lăsând partea superioară deschisă și expusă la aer care îi întunecă aspectul. Deși înfundate, deschiderile de suprafață ale porilor rămân neumplute, creând culoarea neagră a punctelor negre prin oxidare.

Puncte albe (comedoane închise):

Punctele albe se formează atunci când sebumul acumulat și celulele moarte ale pielii astupă foliculul pilos și porul este complet închis. Acestea apar ca niște papule mici, de culoarea cărnii.

2. Acnee inflamatorie

Papule: Acestea sunt umflături mici, roșii, ridicate, cauzate de foliculii de păr infectați. Papulele sunt sensibile la atingere și pot fi un rezultat al inflamării punctelor negre sau albe.

Pustule:

Asemănătoare papulelor, pustulele sunt, de asemenea, roșii și sensibile, dar au puroi alb sau galben la vârfurile lor. Acest puroi este un amestec de sebum, celule moarte ale pielii și bacterii.

Noduli:

Nodulii, care sunt mai mari și mai adânci decât papulele și pustulele, se dezvoltă ca forme severe de acnee în profunzimea pielii. Acestea sunt de obicei solide, dureroase și pot provoca cicatrici.

Chisturi:

Acneea chistică este cea mai severă formă de acnee și implică erupții profunde, inflamate. Acestea se dezvoltă sub formă de chisturi pline de puroi și pot provoca durere semnificativă și cicatrici.

3. Acneea hormonală

Adesea asociată cu fluctuațiile hormonale, acneea hormonală se poate manifesta în oricare dintre formele inflamatorii (papule, pustule, noduli și chisturi) și apare de obicei în treimea inferioară a feței, de-a lungul maxilarului și gâtului.

4. Acneea mecanică

Acneea mecanică se dezvoltă din cauza căldurii, presiunii sau fricțiunii cu care se confruntă adesea sportivii, ceea ce duce la apariția comedoanelor, papulelor și pustulelor în zonele supuse presiunii și transpirației, cum ar fi zonele în care echipamentul sportiv se potrivește strâns pe piele.

5. Acneea Fulminans

O formă severă de acnee conglobata, acneea fulminans, se caracterizează prin acnee ulcerativă bruscă, foarte inflamatorie. Aceasta poate fi însoțită de simptome precum febră și dureri articulare și necesită adesea intervenție medicală.

6. Acneea conglobată

Această formă rară, dar severă de acnee apare cu noduli și abcese interconectate pe tot corpul. Este mai frecventă la bărbați și duce adesea la cicatrici semnificative.

7. Acnee cosmetică

După cum sugerează și numele, acest tip de acnee este cauzat de produsele cosmetice. Crizele sunt, în general, mici, erupții cutanate, umflături roz care pot apărea pe obraji, bărbie și frunte.

Tratamentul pentru acnee variază în funcție de tipul acesteia:

– Acneea noninflamatorie poate fi adesea tratată cu opțiuni fără prescripție medicală, cum ar fi acidul salicilic.- Acneea inflamatorie poate necesita antibiotice topice sau orale, retinoizi sau terapie hormonală (cum ar fi pilulele contraceptive pentru femei).

– Acneea chistică și nodulară necesită de obicei medicamente mai puternice, cum ar fi izotretinoina, și, eventual, injecții cu corticosteroizi.

– Acneea mecanică poate fi tratată prin îndepărtarea sursei de iritație fizică și prin utilizarea tratamentelor tipice pentru acnee.

– Cazurile severe, cum ar fi acneea fulminantă și conglobata, necesită de obicei tratamente sistemice și îngrijirea unui dermatolog.

Măsuri preventive

Indiferent de tipul de acnee, puteți face câteva lucruri simple pentru a controla și diminua focarele:

– Respectați o rutină regulată de curățare a pielii cu produse moi, care nu blochează.

– Stați departe de lucrurile care vă irită pielea sau provoacă acnee.

– Gestionați bine stresul, deoarece acesta poate agrava orice tip de acnee.

– Mâncați bine și beți multă apă.

– Dacă acneea dvs. se datorează hormonilor, este posibil să aveți nevoie de tratamente precum medicamentele hormonale.

Înțelegerea tipului de acnee cu care vă confruntați este primul pas către găsirea unui tratament adecvat. În timp ce produsele eliberate fără rețetă pot fi eficiente pentru formele ușoare, acneea moderată până la severă necesită adesea o abordare personalizată sub îndrumarea unui dermatolog. Nu uitați, scopul oricărui tratament pentru acnee nu este doar de a elimina coșurile, ci și de a preveni cicatricile și de a îmbunătăți sănătatea generală și aspectul pielii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
×